Sibiu – unitate românească la marginea istoriei

Având rădăcini în istoria străveche (menționările istorice despre cetatea Sibiului datează din anul 1191, atunci când denumirea latinească Cibinum apare în hrisoavele Papalității) și având parte de prima atestare că județ în 1925, Sibiul este considerat cea mai bună expresie culturală, lingvistică și socială a românității.
Având o populație sub cinci sute de mii de locuitori (cca 467568 de locuitori la începutul anului 2019), Sibiul este geografic amplasat în centrul Românei. Regiune de referință pentru schimburile comerciale, Sibiul a fost un centru meșteșugăresc recunoscut la nivel continental. Alături de Brașov, această regiune a reprezentat orașele de graniță dintre Transilvania și celelalte Țări Române.
Astăzi, meritul județului și al municipiului Sibiu au fost recunoscute la nivel european, în 2019, localitatea fanion a regiunii, Sibiul, fiind atât capitala continentală, cât și locul de organizare a Summitului Uniunii Europene.

Regiunea superlativelor românești

Sibiul nu este o regiune foarte întinsă și nici importantă din punct de vedere demografic (ca pondere din media națională, populația regiunii reprezintă puțin peste doi la %), dar forța sa provine din frumusețea culturală și cea locurilor.
Învecinată cu Brașovul, Argeșul, Albă, Mureșul și Vâlcea, zona aceasta transilvăneană este vestită pentru patrimoniul cultural pe care îl găzduiește. Ne-am propus să îi oferim cititorului posibilitatea de a descoperi zona Sibiului dintr-o altă perspectivă, a celor care o locuiesc și să îi oferim mici frânturi din poveștile mai puțin cunoscute ale locurilor.
De la comorile răspândite prin Muzeul Brukenthal și Muzeul Astra și până la cele din cetatea Cisnădioarei sau a celei din Biertan și până la frumusețile de la Ocna și Mărginimea Sibiului ori din Lacul fără Fund, Sibiul ți se va dezvălui cu povești uimitoare, care vor pune în valoare elementul ce dă valoare oricărui loc: omul.
Pas cu pas, regiunea Sibiului ți se va dezvălui, atât la nivel istoric, demografic, cultural și social, astfel încât să ai parte de o călătorie pe care o vei realiza prin ochii localnicilor, mândri că sunt cetățeni sibieni.

sibiu oras

De ce merită să iubești județul Sibiu?

Sibiul este o regiune plină de istorie, iar această se poate observa din structurile impecabil păstrate ale strămoșilor ce au sălășluit pe aceste locuri. Cetatea Sibiului este loc de un gust arhitectural desăvârșit, fiecare locație din perimetrul acestui oraș medieval fiind extraordinară.
Mărginimea Sibiului, muzeul Astra, lacul Bâlea, Transfăgărășanul, Podul Minciunilor, Biserica Franciscană din Sibiu, Cetatea Biertan, Cărțișoara, Dumbrava Sibiului, Cisnădia și Cisnădioara, Avrigul și Bazna – doar câteva dintre minunile care fac inima oricărui sibian să bată cu mândrie.

Sibiul – printre datele statistice

Densitatea populației se cifrează la circa 69 de locuitori pe kilometrul pătrat, ceea ce situează județul undeva la mijlocul clasamentului privind numărul de locuitori din România.
Un loc 23 care nu este la nivelul mândriei sibiene, ce ocupă, de departe, locul prim în orice top. Iar acest lucru se datorează caracterului oamenilor locului, muncitori și mereu dornici să le arate celor ce îi vizitează, ce înseamnă ospitalitatea românească.
La nivel de hărnicie nici că nu se putea mai bine, fiindcă Sibiul nu are decât 1,8% rata șomajului, una dintre cele mai mici la nivel de țară. Mix-ul de populație (română, germană, maghiară și roma) contribuie la plasarea județului în topul locațiilor celor mai frumoase din Europa. Religiile sunt la mare prețuire în această zona a țării, aici coexistând încă din timpurile străvechi, ortodocși cu Greco-catolicii și Româno-catolicii, precum și penticostali, baptiști și reformați.
Grație acestor caracteristici, despre județul Sibiu se poate spune că reprezintă mai bine ca în nicio altă parte unitatea în diversitate a României. La nivelul anului 2016, PIB-ul raportat la cap de locuitor era de circa 44289 Ron, Sibiul situându-se printre regiunile țării în care nivelul calității vieții este la o valoare ridicată.

Între obiective turistice naturale și culturale

Cu siguranță că emblemele județului sunt Palatul Brukenthal și muzeul Astra, dar, nu trebuie uitate nici locurile cu care natura i-a binecuvântat pe sibieni. Lacul Bâlea se arată a fi unul dintre cele mai spectaculoase din România, iar stațiunile din Sibiu sunt printre cele mai căutate, atât de români, cât și de cei care ne vizitează din întreaga lume: Bazna, Ocna Sibiului și Păltiniș.
Biserica Fortificată care este localizată în Biertan este un punct de referință pe harta locurilor de interes major din Transilvania, în timp ce Cisnădioara și Tunu Roșu atrag oamenii pentru calcarele lor atât de expresiv dăltuite de puterea naturii.
Cârța este recunoscută la nivel continental (și de ce, chiar mondial) pentru frumoasă cetate care a dăinuit cândva pe aici. Dar mai ales, pentru cel care a luptat pentru libertatea de exprimare a românilor transilvăneni, Badea Cârțan.
Turnurile din Sibiu amintesc de breslele de odinioară, în care meșteșugarii au realizat o parte din istoria culturală și socială a zonei. Iar dacă vrei să te preumbli în prag de Sărbători prin Sibiu, Târgul Tradițional de Iarnă desăvârșește orice vizită în acest județ.
Nu uita de Mălâncrav, de Porumbacu de Sus, Agnita, Oașa, Slimnic, Mosna sau Hosman – sunt locuri pitorești, pline de istorie, în care vei găsi o fărâmă din minunata țară a sibienilor. Dacă nu sunteți interesat să vizitați obiective turistice, vă puteți bucura de câteva pariuri sportive la top case pariuri.

Sibiu – revii de fiecare dată, ca la tine acasă!

Întinse și necuprinse sunt frumusețile naturale și create de mâna omului în perimetrul județului Sibiu. De la vestigii ale istoriei și până la locuri în care îți hrănești sufletul și trupul, Sibiul este locul în care se arată vizitatorului bucuria și mândria de a fi român.
Pășește pe meleagurile de pe care au plecat în lume Badea Cârțan, Bărnuțiu, Barițiu, Octavian Goga, Gheorghe Lazăr, Nicolaus Olahus și mulți alții. Descoperă istoria, cultura, societatea și toate valorile promovate de sibieni în țară și peste tot în lume. Și nu uita că, de fiecare dată, când vei reveni în Sibiu, vei fi ca la tine acasă!

Postări recente

SIBIU WEATHER