Județul Sibiu – parte integrantă din Edenul Naturii

România este un spectacol al Naturii, fiind un loc în care “uimitor” este cuvântul care descrie scenele de o frumusețe care îți face sufletul să suspine de fericire. Județul Sibiu face parte din aceste frumuseți, așa că, pe lista parcurilor naturale din această regiune, există și o serie de locuri care au intrat sub oblăduirea regimului de arie protejată.
Zona este cunoscută la nivel continental pentru vastele sale întinderi virgine, cu aer pur și binecuvântat, zone tulburate doar de turmele de oi și ciobanii renumiți pentru produsele lor lactate din zona Sibiului.
Pădurile seculare, flora și fauna cu reprezentanții lor uimitori, lacurile și parcurile spectaculoase – toate acestea fac parte din Edenul județului Sibiu!

Parcurile Naturale sibiene – scene în aer liber ale Naturii

Incursiunea turistului prin zonele eliberate de prezența umană poate fi făcută din orice punct al județului Sibiu. Nu trebuie să îți alegi o destinație anume, pentru că nu există grad de comparație între aceste Parcuri Naturale. Pornește dintr-un punct și, pas cu pas, parcurge-le pe toate:

  • Cindrel – aproape zece mii de hectare de liniște deplină, spectacole naturale și locuri în care poți respiră aerul proaspăt al naturii în forma cea mai pură. Jina este cea mai cunoscută zonă înglobată de acest Parc, dat fiind faptul că oieritul este îndeletnicirea primordială, de generații, a celor care activează în zona aceasta de parc.
    Rășinari și Tilișca, alături de Gura Râului delimitează acest Parc, în care Șerbota Mare tronează de la înălțimea celor peste două mii de metri. De vizitat Iezărele Cindrelului, loc plin de frumusețe crudă, care a fost integrat în categoria ariilor protejate.
  • Bâlea – una dintre cele mai reduse suprafețe cu destinație de zona protejată din județul Sibiu (cca o sută două zeci de hectare), dar cu o concentrație ridicată de obiective (lacul de origine glaciară și cascadă). Intră în competență de administrare a comunei Cârțișoara, ceea ce înseamnă că poți să vizitezi și locul de baștină al lui badea Cârțan.
  • Lacul fără fund – cea mai redusă zonă ca arie protejată (două hectare) intră în jurisdicția orașului Ocna Sibiului. Lacul are o istorie foarte interesantă în privința originii, iar dacă vei vizita Ocna Sibiului (o zonă de relaxare, de altfel), o să ai ocazia de a merge să vezi și Lacul Lemnelor.
  • Făgăraș – Golul Alpin – cca șapte mii de hectare într-una dintre cele mai spectaculoase zone ale județului Sibiu. Frumusețea locurilor rivalizează în mod direct cu cea a faunei și florei, iar prezența lacurilor de origine glaciară este un plus care motivează orice turist să ajungă pe culmile cele mai înalte ale vârfului Podragu. Zona intră în competența mai multor comune și a orașului Avrig, loc în care se poate vizită și reședința de vară Brukenthal (cunoscută și ca Edenul din Avrig).
  • Bâlea – Golul Alpin – nu mai puțin de șapte mii de hectare de frumusețe pură, cu vârfuri spectaculoase și unele dintre cele mai înalte (Izerul Caprei, Vânătoarea lui Buteanu sau Paltinul). Pășunile din această zonă sunt renumite printre oieri, dar, dincolo de potențialul din punct de vedere al tradițiilor, cascada și lacul Bâlea sunt punctele de interes pentru turiști. De administrarea zonei se ocupă autoritățile din Cârțișoara.
  • Arpășel – întinderea sa este de circa șapte sute de hectare, fiind în administrarea exclusivă a Regiei Romsilva; este recunoscută pentru fauna să diversificată, motiv pentru care a și fost declarată arie sub protecție. Frumusețea zonei este de neuitat, iar faptul că regiunea este accesibilă prin intermediul mijloacelor de transport (via Transfăgărășan) a propulsat-o în topul preferințelor vizitatorilor.
  • Cisnădioara – recunoscută la nivel continental pentru calcarele sale de origine cretacica, zona de bucură de o popularitate în creștere printre turiștii pasionați de monumentele naturii. Aflată în subordonarea administrativă a orașului Cisnădie, vizitarea acestei zone este un prilej foarte bun pentru a descoperi și alte frumuseți locale.
bileato sibiu

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre zone extraordinare ale județului Sibiu, la nivel de rezervații naturale. Alături de acestea se mai regăsesc rezervația Hașag (renumită pentru vulcanii săi noroioși), Coasta Jinei, Suvara Sașilor, Masa Jidovului sau Turnu Roșu.
Oricare ar fi rezervația naturală pe care ți-ai propus să o descoperi mai bine, atunci când vei vizită județul Sibiu, îți recomandăm să iei în calcul un traseu care să cuprindă cât mai multe dintre aceste minunății ale naturii. Nu de alta, dar, să nu rămâi cu regretul că nu te-ai bucurat la nivel maxim de tot ceea ce are mai bun Sibiul în materie de frumuseți naturale!

Postări recente

SIBIU WEATHER